De zin en onzin van platenborstels - welke borstel is voor welk doel?

We krijgen regelmatig de vraag om te adviseren wat nu echt een goede platenborstel is. Dat is een lastige vraag omdat we sowieso geen slechte platenborstels verkopen. Daarnaast is het antwoord sterk afhankelijk van het gebruiksdoel dat er met de borstel beoogd wordt. Grofweg onderscheiden we bij Walvis Products de volgende types platenborstels:

Carbon platenborstels

Grammofoonplaten nemen erg makkelijk statische lading op. Carbonborstels hebben als belangrijkste eigenschap dat ze platen van hun statische lading ontdoen. Daarnaast neemt een carbonborstel ook makkelijk los stof op. Een carbon-platenborstel is bedoeld voor het dagelijkse gebruik: even de plaat op het draaiplateau afnemen en het meeste stof en de statische lading verdwijnen als sneeuw voor de zon. Naast gewone carbon-platenborstels bestaan er ook meeloopborstels met carbonharen: een meeloopborstel verwijdert stof en statische lading van een LP tijdens het afspelen doordat deze naast de toonarm met een tweede arm "meeloopt".

Velours platenborstels

Velours (fluweel) borstels zijn ideaal om grammofoonplaten voor het afspelen van los vuil en stof te verlossen. Ook hier geldt weer de meest simpele manier van gebruik; de grammofoonplaat met de borstel afnemen terwijl deze zich op het (draaiende) plateau van de platenspeler bevindt. Helaas hebben veloursborstels geen enkele anti-statische werking, maar ze zijn wel veel effectiever dan carbonborstels als het over het verwijderen van stof en vuil gaat. Vergeet niet om de velours pad van de platenborstel regelmatig schoon te maken: dat is de plek waar het stof en vuil van de afgenomen platen zich ophoopt.

Microvezel platenborstels

Dit soort platenborstels zijn eigenlijk meer Amerikaans dan Europees: je komt ze "bij ons" niet zo vaak tegen. Microvezelborstels lijken wel wat op veloursborstels maar worden altijd in combinatie met een spray gebruikt. Een goed voorbeeld is wel onze importlijn van GrooveWasher - prachtige grotendeels handgemaakte high-end reinigingsproducten.

Combinatieborstels

Dit soort borstels vertegenwoordigen het beste van twee werelden! De meeste combinatieborstels hebben drie compartimenten: aan elke lange buitenzijde bevindt zich een smalle rij carbonvezels. Deze dringen diep door in de groeven van een grammofoonplaat en hebben een anti-statische werking. In het midden hebben deze borstels een brede fluwelen / velours-pad die het stof en het vuil vervolgens ook effectief opneemt.

Applicatieborstels

Bedoeld voor het opbrengen, verdelen en nat-reinigen van grammofoonplaten met behulp van grammofoonplaten-reinigingsvloeistof. Dit soort borstels zijn niet of nauwelijks geschikt voor het dagelijkse (droog) afnemen van platen. De nylon- of geitenharen borstelharen zijn perfect voor het reinigen met een vloeistof, maar feitelijk te hard om een grammofoonplaat droog af te nemen. Ook de Knosti Disco-Antistat wasmachines hebben geitenharen borstels aan de binnenzijde van het platenbad gemonteerd.

Sorteer op
 • Goka Carbon Platenborstel
  Goka Carbon Platenborstel
  € 6,95
 • Goka Velours / Velvet Platenborstel
  Goka Velours / Velvet Platenborstel
  € 6,95
 • Tonar Classic Velours Platenborstel
  Tonar Classic Velours Platenborstel
  € 10,95
 • Goka Carbon & Velours Platenborstel
  Goka Carbon & Velours Platenborstel
  € 12,50
 • Tonar Dust Jockey Platenborstel
  Tonar Dust Jockey Platenborstel
  € 18,95
 • Tonar Nostatic Arm
  Tonar Nostatic Arm
  € 22,75
 • Walvis Geitenharen Applicatieborstel met massief houten handvat
  Walvis Geitenharen Applicatieborstel met massief houten handvat
  € 13,75
 • GrooveWasher Walnut Record Cleaning Kit
  GrooveWasher Walnut Record Cleaning Kit
  € 49,95
 • The GrooveWasher Mondo Record & Stylus Care System
  The GrooveWasher Mondo Record & Stylus Care System
  € 99,95
 • Goka White - Combinatie Platenborstel met vloeistof
  Goka White - Combinatie Platenborstel met vloeistof
  € 10,75
 • Audio Anatomy Vinyl-Brush Carbon Fibre - zwart
  Audio Anatomy Vinyl-Brush Carbon Fibre - zwart
  € 12,95
 • Audio Anatomy Velours / Black Velvet Vinyl-Brush
  Audio Anatomy Velours / Black Velvet Vinyl-Brush
  € 12,95

De klant vertelt

[WEBWINKELKEURWIDGET layout=new_default theme=dark color=#342D6A show=yes view=slider amount=6 width=auto width_amount=280px height=230px interval=5000 language=1 inline=0]

© 2015 - 2024 Walvis Products | sitemap | rss