Tips bij het bestellen van LP en Single beschermhoezen

Bij Walvis hebben we een enorm assortiment plastic buitenhoezen voor grammofoonplaten. Dat is natuurlijk fantastisch, maar we begrijpen dat het voor u als klant best lastig is om op afstand uit te maken welk type hoes voor u het meest geschikt is. Om u daarbij te helpen, vindt u hieronder meer informatie over de verschillende materialen waar onze hoezen van gemaakt zijn en over de voor- en nadelen hiervan.

Soepel en betaalbaar: polyethyleen hoezen

Low density polyethyleen hoezen (afgekort pe. of ldpe. hoezen) zijn gemaakt van zacht en uiterst soepel kunststof dat ook nog eens goede antistatische eigenschappen heeft. Verkreukt u dit materiaal, dan trekt het eigenlijk vanzelf wel weer glad; zo zacht en soepel is het plastic. Deze hoezen hebben echter geen "verlaagde insteek" en zijn weliswaar transparant, maar niet in de mate waarin onze beschermhoezen van andere kunststoffen dat zijn. Ldpe. is altijd een beetje melkachtig en nooit helemaal egaal van structuur. Toch bieden pe. hoezen veel "value for money" en hebben ze een goede functionaliteit als het om het beschermen van grammofoonplaten gaat. Bij Walvis hebben we pe. platenhoezen in de diktes 0.10 mm. (alleen voor Singles en voor 78-toeren platen), 0.11 mm. (alleen voor LP's) en in 0.15 mm. (voor zowel LP als voor Single). De hoezen met een dikte van 0.10 mm. en 0.11 mm. beschouwen wij als standaard kwaliteit en de 0.15 mm. dikke hoezen noemen wij altijd extra zware kwaliteit. Het is niet zo dat een dikkere hoes per definitie beter beschermt dan een wat dunnere hoes. Dikte is meer een kwestie van persoonlijke voorkeur. De wat dikkere hoezen voelen gewoon prettiger en steviger aan.

Kraakhelder en glanzend: blake sleeves

Onze Blake Sleeves zijn gemaakt van BOPP oftewel "Biaxially Oriented Coextruded Polypropylene". Laten we het maar gewoon polypropyleen of pp. noemen. Dit materiaal lijkt nog het meest op de folie waar bloemisten hun bosjes bloemen in verpakken. Walvis heeft een uitgebreid assortiment pp. Blake Sleeves voor zowel singles, 78-toeren platen als voor LP's en zelfs voor stripboeken, zowel met als zonder een (her-sluitbare) klep. Walvis Blake Sleeves zijn relatief dun (0.05 mm. oftewel 50 micron), absoluut kraakhelder en vrij hard, zelfs een beetje crispy. Deze hoezen sluiten relatief nauw om uw grammofoonplaten. Walvis verkoopt de LP Blake Sleeves dan ook in een variant voor 1LP albums als ook in een iets grotere maat voor dubbel LP albums. Deze hoezen hebben een verlaagde insteek (makkelijk bij het inschuiven en uitnemen van platen) en zijn geschikt voor zowel verpakking als voor archivering. Gezien de geringe dikte gaan deze hoezen gemiddeld wat minder lang mee dan andere soorten beschermhoezen: dun heeft voordelen, maar is ook minder duurzaam. Helaas kunnen we Blake Sleeves geen antistatische eigenschappen toedichten, dat geldt uitsluitend voor pe. hoezen.

Stijf en chique: pvc hoezen

Hoezen van pvc (voluit: polyvinylchloride) kennen zeker de wat ouderen onder ons wel. Dit waren in Europa in het begin van de zestiger jaren van de vorige eeuw de eerste beschermhoezen die op de markt kwamen. Ze zijn stijf, glashelder transparant en geven een gedistingeerde glans. Eigenlijk kunnen dit soort hoezen beter een "etui" genoemd worden. De lasrand rondom is meestal (maar niet altijd) geribbeld. Omdat grammofoonplaten in dit soort hoezen meer "zweven" en omdat de lasrand ook nog eens goed beschermt tegen stoten en tegen de druk van contactplekken in opbergsystemen, kan er van pvc beschermhoezen gezegd worden dat deze toch echt de allerbeste bescherming bieden. Daarnaast zijn pvc hoezen gewoon fijn in gebruik; het materiaal voelt prettig stroef aan en de hoezen hebben een verlaagde insteek hetgeen het insteken en weer uitnemen van de grammofoonplaten vergemakkelijkt. Pvc hoezen zijn gemiddeld wel wat duurder dan beschermhoezen van andere materialen: vanwege het productieproces, maar ook omdat ze aanzienlijk zwaarder en dikker dan de meeste andere beschermhoezen zijn. Walvis heeft een super uitgebreid assortiment pvc hoezen; veel verschillende formaten, diktes en uitvoeringen met en zonder een klep. Ook onze gatefold- en drieluik hoezen zijn van pvc gemaakt. Al wordt er (online) regelmatig anders beweerd, pvc beschermhoezen hebben helaas geen antistatische eigenschappen. 

Sorteer op

De klant vertelt

[WEBWINKELKEURWIDGET layout=new_default theme=dark color=#342D6A show=yes view=slider amount=6 width=auto width_amount=280px height=230px interval=5000 language=1 inline=0]

© 2015 - 2024 Walvis Products | sitemap | rss