Tijdig een naald vervangen | voorkom grijs draaien

Naalden komen in verschillende soorten en kwaliteiten. Toch hebben ze allemaal één ding gemeen: ze hebben een beperkte levensduur. Gebruik van inferieure en/of versleten naalden kan grammofoonplaten onherstelbaar beschadigen.

Grijs draaien was in de vorige eeuw (toen er nog bakelieten/schellak 78 toeren platen gemaakt werden) een letterlijk begrip; stalen naalden sleten platen daadwerkelijk grijs. Na de tweede wereldoorlog werden de meeste platen van vinyl (PVC/polyvinylchloride) gemaakt. Ook vinyl platen laten zich grijsdraaien, maar dan in figuurlijke zin: je ziet het niet, maar de groeven raken beschadigd en dat is nooit meer te herstellen, zelfs niet met alles dat Walvis Products op het gebied van onderhoud te bieden heeft.

Saffier en diamant? Een saffieren (stenen) naald heeft een verwachte levensduur van ongeveer 40 speeluren. Synthetische (geperste) diamant naalden hebben een levensduur van 250 tot wel 800 speeluren. Met de hardheid van de naald neemt ook de kwaliteit van de weergave toe. Diamanten naalden gaan niet alleen langer mee, ze klinken beter! Toch is de ene diamant naald de andere niet. Hier is het belangrijkste onderscheid:

- Diamant-restmateriaal: de tips van dit soort platenspelernaalden zijn gemaakt van diamantpoeder (residue van slijpen) dat samen met een compound in het gewenste model van de tip geperst wordt. We noemen ze ook wel naalden met een powder diamond tip. Dit soort naalden hebben gemiddeld een levensduur van 250 tot 300 speeluren.

- Geperste synthetische naalden: hierbij is de naaldtip gemaakt van synthetisch diamant, een productieproces waarbij koolstof onder enorme druk tot industriële/synthetische diamant wordt geperst. Standaard naalden worden hier direct geperst. Sommige van deze naalden worden na het persen nog gepolijst. Dat geeft een betere aftasting, minder vervorming en minder plaatslijtage. De verwachte levensduur van dit type platenspelernaalden is 400 tot 600 speeluren (afhankelijk van de naalddruk en overige instellingen). Dit soort naalden is harder dan powder diamond tip naalden. Dat verklaart meteen de langere levensduur.

- Geslepen synthetische naalden: dit zijn kwalitatief hoogwaardiger naalden geslepen van synthetisch diamant. Een hardere naald geeft een langere levensduur en een betere geluidskwaliteit. De levensduur van dit soort naalden is 600 á 800 speeluren (afhankelijk van de grootte van de diamant waaruit de naaldtip wordt geslepen). Tegenwoordig zijn er ook Sibatha en andere Super-Ellips naalden die uitsluitend in Japan gemaakt worden. Japanse synthetische diamanten zijn beter dan de meeste Europees geproduceerde. De te verwachten levensduur van dit soort Japanse naaldtips is maar liefst tussen de 900 tot 1500 speeluren!

- Naked diamond naalden: deze naalden hebben een naaldtip geslepen uit een natuurlijk gevormde (echte) diamant. Dit zijn de hardste diamanten die er bestaan. De levensduur van een naked diamond naald bedraagt ongeveer 2000 speeluren. Naast een lange levensduur is ook de muziekweergave van deze naalden van meestal audiofiele kwaliteit. Een breder frequentiebereik, meer helderheid en een natuurgetrouwere weergave is het logisch gevolg. Naked diamond naalden zijn duur, maar ook een goede investering vanwege de veel langere levensduur en de zo veel meer gedetailleerde weergave van de persing van het vinyl. Gelukkig worden de betere nieuwe originele elementen weer standaard van een Naked Diamond Tip voorzien.

Ook niet onbelangrijk: draai dezelfde plaat niet direct opnieuw. Iedere naald veroorzaakt hitte vanwege de wrijving met de groefwanden van het vinyl. LP's en singles hebben dus hersteltijd nodig. Worden dezelfde platen direct of te snel achter elkaar gedraaid, dan kunnen de groeven van de plaat ernstig beschadigd raken.

En tenslotte: maak een naald regelmatig schoon - bij Walvis Products hebben we een uitgebreid assortiment uitstekende naaldreinigers op voorraad!

 

 

 

Sorteer op
 • Winyl One-Touch Polymer (naaldreiniger)
  Winyl One-Touch Polymer (naaldreiniger)
  € 24,95
 • Goka Carbon Naaldreinigingsborstel
  Goka Carbon Naaldreinigingsborstel
  € 6,95
 • Winyl Stylus Duo Clean Lab-21 (naaldreiniger)
  Winyl Stylus Duo Clean Lab-21 (naaldreiniger)
  € 11,75
 • Tonar Clean Tip Naaldreinigingsborstel
  Tonar Clean Tip Naaldreinigingsborstel
  € 9,50
 • Goka Dust-Off (Gel Type) Stylus Cleaner
  Goka Dust-Off (Gel Type) Stylus Cleaner
  € 9,95
 • Tonar Nostatic Arm
  Tonar Nostatic Arm
  € 22,75
 • Simply Analog Stylus Kit
  Simply Analog Stylus Kit
  € 73,00

De klant vertelt

[WEBWINKELKEURWIDGET layout=new_default theme=dark color=#342D6A show=yes view=slider amount=6 width=auto width_amount=280px height=230px interval=5000 language=1 inline=0]

© 2015 - 2024 Walvis Products | sitemap | rss